ҲУҚУҚИЙ, ИЖТИМОИЙ ВА ДУНЁВИЙ ДАВЛАТ БАРПО ЭТИШДА ИНСОН ҲУҚУҚЛАРИ ВА КОНСТИТУЦИЯВИЙ КАФОЛАТЛАР УЙҒУНЛИГИ - Қодирова Камола Тохиржоновна (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Аннотация Мазкур мақолада ҳуқуқий, ижтимоий ва дунёвий давлат тамойилларининг инсон ҳуқуқлари ҳамда конституциявий кафолатлар билан узвий боғлиқлиги илмий-назарий ва ҳуқуқий жиҳатдан таҳлил қилинган. Янги таҳрирдаги Ўзбекистон Республикаси Конституциясида инсон қадрини улуғлаш, ҳуқуқ ва эркинликларни таъминлаш ҳамда давлатнинг ижтимоий мажбуриятларини кенгайтиришга қаратилган конституциявий нормаларнинг мазмун-моҳияти очиб берилган. Шунингдек, халқаро ҳуқуқ нормалари, хорижий давлатлар тажрибаси ва миллий қонунчилик таҳлили асосида ҳуқуқий, ижтимоий ва дунёвий давлат қуриш жараёнида инсон ҳуқуқларини таъминлашнинг долзарб масалалари ёритилган.