ADVOKATLAR INTIZOMIY JAVOBGARLIGI TUSHUNCHASI VA AHAMIYATI - Haydarova Munisa Abror qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqola advokatlarning intizomiy javobgarligi institutini uning tarixiy rivojlanishi, huquqiy tabiati va amaliy ahamiyati nuqtai nazaridan kompleks tarzda o‘rganishga bag‘ishlangan. Maqolada intizomiy javobgarlikning umumiy huquqiy ta’rifi ochib berilgan va u yuridik adabiyotlardagi turli yondashuvlar asosida tahlil qilingan. Xususan, rossiyalik olimlar M.A.Jenina, Ye.O.Busurina va V.V.Zaborovskiy hamda O‘zbekistonlik tadqiqotchilarning ta’riflari qiyosiy tarzda ko‘rib chiqilgan. Maqolada advokatlarning intizomiy javobgarligi jinoiy, fuqarolik va ma’muriy javobgarlikdan farqlovchi belgilari aniqlangan, uning profilaktik, himoya, tarbiyaviy va tiklash funksiyalari tavsiflab berilgan. O‘zbekiston Respublikasida ushbu institutning qonunchilik asoslari — Konstitutsiya, “Advokatura to‘g‘risida”gi Qonun hamda malaka komissiyalari to‘g‘risidagi nizomlar — tahlil qilingan. Xorijiy davlatlar (AQSh, Estoniya, Rossiya) tajribasi ham tadqiq etilgan. Maqola advokatlik intizomiy javobgarligining fuqarolar manfaatini himoya qilish, kasb etikasini saqlash va huquq tizimi adolatliligini ta’minlashdagi muhim o‘rni haqidagi xulosalar bilan yakunlanadi.