“QOSH” KONSEPTINING IZOHLI LUG’ATLARDAGI TALQINI - Safarniyozova Zarnigor Jurabek qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada “qosh” konseptining o‘zbek tilidagi izohli lug‘atlarda berilgan talqinlari hamda uning semantik xususiyatlari tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida “qosh” leksemasining asosiy va ko‘chma ma’nolari, ularning qo‘llanish doirasi hamda badiiy matnlardagi ifodalanish holatlari misollar asosida yoritiladi. Shuningdek, mazkur konseptning somatik birlik sifatidagi o‘rni bilan birga, uning shakliy va vazifaviy o‘xshashlik asosida yuzaga kelgan ko‘p qirrali ma’no tizimi ochib beriladi. Natijada, “qosh” konsepti o‘zbek lisoniy manzarasida serma’no va murakkab tuzilishga ega birlik sifatida baholanadi.