ERGASHGAN QO‘SHMA GAPLAR - Obidova Osiyo Shuhratbek qizi; Usmonova Xurshida Aybekovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
NNOTATSIYA. Mazkur maqolada ergashgan qo‘shma gaplarning o‘zbek tili sintaksisidagi o‘rni, grammatik tuzilishi va mazmuniy xususiyatlari ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilingan. Ergashgan qo‘shma gaplarning bosh gap bilan sintaktik va semantik munosabatlari, ularning nutq jarayonidagi vazifalari hamda fikrni aniq va mantiqiy ifodalashdagi ahamiyati yoritilgan. Shuningdek, maqolada ergashgan qo‘shma gaplarning sabab, shart, payt, maqsad va boshqa turlarining qo‘llanish xususiyatlari misollar asosida ochib berilgan. Tadqiqot natijasida ergashgan qo‘shma gaplar nutqning mazmuniy yaxlitligi va uslubiy ta’sirchanligini ta’minlovchi muhim sintaktik birlik ekanligi asoslab berilgan.