EDMON DANTESNING “IF QAL’ASINING MAHBUSI” ASARI HAQIDA - Nigora Jo‘ranazarova; Iroda Raxmonqulova (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Jahon adabiyoti xazinasida shunday durdonalar borki, ular vaqt g‘uborini pisand qilmay, asrlar osha kitobxonlar qalbini zabt etib keladi. Fransuz adabiyotining yengilmas qiroli Aleksandr Dyuma qalamiga mansub «If qal’asining mahbusi» (Graf Monte-Kristo) asari aynan shunday mislsiz mo‘jizadir. Ushbu asar shunchaki qog‘ozga tushirilgan so‘zlar yig‘indisi emas, balki insoniyat tarixidagi eng hayajonli, eng mukammal va eng ilhomlantiruvchi sarguzasht manzumasidir.Asarning yaralishi o‘ziga xos sirli va tasodifiy topilmaga borib taqaladi.