TIL VA JAMIYAT MUNOSABATLARI: XITOY TILI MISOLIDA SOTSIOLINGVISTIK TAHLIL - Toxirov Murod; Artikova.Z (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Anotatsiya: Ushbu maqolada til va jamiyat o‘rtasidagi uzviy bog‘liqlik sotsiolingvistik nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Tilning ijtimoiy hodisa sifatidagi mohiyati, uning jamiyat tabaqalari, kasb-hunar guruhlari va hududiy birliklarda namoyon bo‘lishi xitoy tili misolida ko‘rib chiqiladi. Maqolada xitoy tilidagi dialektlar, til siyosati, ijtimoiy mavqe va muloqot vaziyatiga ko‘ra til shakllarining tanlanishi, shuningdek putonghua (普通话 ) standart tilining birlashtiruvchi roli yoritiladi. Tilning ijtimoiy tabaqalanish, hurmat shakllari va madaniy qadriyatlar bilan aloqasi konkret misollar asosida sharhlanadi.