MATN VA UNING TURLARI, TASNIFI - Adhamova Diyora Madaminjon qizi; Usmonova Xurshida Aybekovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA. Mazkur maqolada matn va uning turlari hamda tasnifining tilshunoslikdagi o‘rni ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilingan. Matnning kommunikativ birlik sifatidagi mohiyati, uning asosiy belgilari, tarkibiy tuzilishi va mazmuniy yaxlitligini ta’minlovchi omillar yoritilgan. Shuningdek, maqolada matnlarning hikoya, tasvir va muhokama kabi turlari hamda ularning o‘ziga xos xususiyatlari misollar asosida tahlil qilingan. Matnlarni tasniflash mezonlari, ularning nutq jarayonidagi vazifalari va til madaniyatini rivojlantirishdagi ahamiyati ochib berilgan. Tadqiqot natijasida matn va uning turlarini o‘rganish o‘quvchilarning og‘zaki va yozma nutqini takomillashtirish, fikrni aniq, izchil va mantiqiy ifodalash ko‘nikmalarini rivojlantirishda muhim ahamiyat kasb etishi asoslab berilgan.