G‘ARBIY TURK XOQONLIGIDAGI “ O‘N O‘Q “ TIZIMI - Musurmonova Mohinur Ulug'bek qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya : Ushbu maqolada G‘arbiy Turk xoqonligi tarkibida shakllangan “O‘n o‘q” tizimining vujudga kelishi, siyosiy-ma’muriy tuzilishi hamda davlat boshqaruvidagi o‘rni tahlil qilinadi. Tadqiqotda tizimning qabila ittifoqlarini birlashtirishdagi ahamiyati, ichki siyosiy barqarorlikni ta’minlashdagi vazifasi va harbiy boshqaruvdagi xususiyatlari yoritilgan. Shuningdek, “O‘n o‘q” tizimining Markaziy Osiyo hududidagi ijtimoiy-siyosiy jarayonlarga ta’siri ham tarixiy manbalar asosida ochib beriladi. Maqola natijalari G‘arbiy Turk xoqonligining davlat boshqaruvi va turkiy xalqlar davlatchiligi tarixini chuqurroq anglashga xizmat qiladi.