O’ZBEKISTON RESPUBLIKASI DAVLAT BUDJETINING IJTIMOIY SOHA XARAJATLARI TAHLILI - Iskandarov Isfandiyor; Hamidova Shahzoda Odiljanovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. O’zbekiston Respublikasi Davlat budjetining ijtimoiy soha xarajatlari mamlakatning barqaror rivojlanishi va aholi farovonligini ta’minlashda muhim ahamiyat kasb etadi. Ushbu maqola davlat budjetidan ijtimoiy sohaga yo’naltirilayotgan mablag’larning hajmi, tarkibi va dinamikasini chuqur tahlil qilishga bag’ishlangan. Tadqiqot natijalari ijtimoiy xarajatlarning samaradorligini oshirish, mavjud muammolarni aniqlash va ularni bartaraf etish bo’yicha takliflar ishlab chiqishga qaratilgan. Xususan, ta’lim, sog’liqni saqlash, ijtimoiy himoya va madaniyat sohalariga ajratilayotgan mablag’larning maqsadli ishlatilishi va ularning iqtisodiy o’sishga ta’siri ko’rib chiqiladi. Olingan xulosalar ijtimoiy siyosatni takomillashtirish va budjet mablag’laridan yanada samarali foydalanish uchun asos bo’lib xizmat qiladi.