1920-YILLARDA SOVET ITTIFOQINING “HUJUM” HARAKATINING OʻZBEKISTON SSR DAGI AYOLLARGA IJTIMOIY-SIYOSIY TA’SIRI - Qahramonov Jafar Alisher o'g'li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Mazkur maqolada 1920-yillarda Sovet Ittifoqi tomonidan Oʻzbekiston SSR hududida amalga oshirilgan “Hujum” harakatining ayollar hayotiga ko‘rsatgan ijtimoiy-siyosiy ta’siri tarixiy manbalar va zamonaviy tadqiqotlar asosida tahlil qilinadi. Tadqiqotda kampaniyaning yuzaga kelish omillari, mafkuraviy asoslari, amalga oshirish mexanizmlari hamda uning mahalliy jamiyatdagi aks-sadosi yoritilgan. Shuningdek, ayollarni ijtimoiy hayotga jalb etish, savodxonlikni oshirish, siyosiy faollikni kuchaytirish va iqtisodiy mustaqillikni ta’minlash yo‘lidagi o‘zgarishlar tahlil etilgan. Tadqiqot natijalari “Hujum” harakati ayollar mavqeini oshirishda muhim rol o‘ynagan bo‘lsa-da, uning ma’muriy-buyruqbozlik usullarida olib borilgani sababli jamiyatda keskin qarama-qarshiliklar va fojeali oqibatlarni yuzaga keltirganini ko‘rsatadi.