XALQARO BAHOLASH DASTURLARIDA QO‘LLANILADIGAN TOPSHIRIQLAR ORQALI TEXNIK TAFAKKURNI SHAKLLANTIRISH METODIKASI - O‘lmasboyeva Shoxsanam Abrorjon qizi; Qo‘ldashev Jamshidbek Davlatali o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada xalqaro baholash dasturlarida qo‘llaniladigan topshiriqlar asosida o‘quvchilarda texnik tafakkurni shakllantirish metodikasi tahlil qilingan. Xususan, PISA, TIMSS va PIRLS xalqaro baholash dasturlarida beriladigan topshiriqlarning mazmun-mohiyati, ularning muammoli vaziyatlarga asoslanganligi hamda o‘quvchilarda amaliy va mantiqiy fikrlashni rivojlantirishdagi o‘rni yoritilgan.Tadqiqot jarayonida zamonaviy pedagogik texnologiyalar va integrativ yondashuvlar asosida texnik tafakkurni rivojlantirishning metodik imkoniyatlari o‘rganildi. Shuningdek, xalqaro baholash topshiriqlaridan ta’lim jarayonida foydalanish o‘quvchilarning analitik, kreativ hamda muhandislik fikrlash ko‘nikmalarini rivojlantirishga ijobiy ta’sir ko‘rsatishi asoslab berildi.Olingan natijalar xalqaro baholash dasturlari asosidagi topshiriqlarni tizimli qo‘llash o‘quvchilarda texnik tafakkurni shakllantirish va rivojlantirishda samarali metodik vosita ekanligini ko‘rsatadi.