INGLIZ VA OʻZBEK AFORIZMLARIDA “HAYOT” KONSEPTINING IFODALANISHI. - Muhlisa Sobirjonova.; Fayzullayeva Uldona (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada ingliz va o‘zbek aforizmlarida “hayot” konseptining lingvokulturologik xususiyatlari tahlil qilinadi. Tadqiqotning asosiy maqsadi turli madaniy muhitlarda hayot tushunchasining qanday ifodalanishini aforizmlar asosida qiyosiy o‘rganishdan iborat. Maqolada kognitiv lingvistika va lingvokulturologiya yo‘nalishlari doirasida konsept tushunchasi yoritilib, ingliz va o‘zbek adiblarining hayot haqidagi aforizmlari tahlil qilinadi. Aforizmlar orqali har ikki xalqning hayotga bo‘lgan qarashi, falsafiy tafakkuri va madaniy qadriyatlari ochib beriladi. Tadqiqot natijasida ingliz aforizmlarida hayot ko‘proq individual tajriba, vaqt va imkoniyat bilan bog‘liq holda talqin qilinishi, o‘zbek aforizmlarida esa hayot sabr, mehnat, axloq va insoniylik bilan chambarchas bog‘langanligi aniqlanadi. Qiyosiy tahlil natijalari har ikki tilda hayot konsepti umumiy insoniy qadriyatlarga asoslanganini, biroq madaniy muhit ta’sirida turlicha ifodalanishini ko‘rsatadi.