BOLALAR ADABIYOTI TARJIMASIDA DOMESTIKATSIYA VA FOREIGNIZATSIYA STRATEGIYALARI - Tursoatova Mahfuza Ravshan qizi; Temirova Muattar (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada bolalar adabiyoti tarjimasida qo‘llaniladigan domestikatsiya va foreignizatsiya strategiyalarining nazariy va amaliy jihatlari tahlil qilinadi. Tarjima jarayonida milliy madaniyat, til xususiyatlari va o‘quvchi yoshining ahamiyati alohida e’tiborga olinadi. Maqolada bolalar adabiyotini tarjima qilishda Lawrence Venuti va Peter Newmark tomonidan ilgari surilgan nazariy qarashlar asos qilib olinadi hamda o‘zbek va jahon adabiyoti namunalari asosida tahlil olib boriladi. Jumladan, G‘afur G‘ulomning Shum bola, Xudoyberdi To‘xtaboyevning Sariq devni minib asarlari, shuningdek, Hans Christian Andersenning Bulbul hamda Antoine de Saint- Exupéryning Kichkina shahzoda asarlaridagi tarjima yondashuvlari o‘rganiladi. Tadqiqot natijasida bolalar adabiyotini tarjima qilishda domestikatsiya strategiyasi o‘quvchiga matnni tushunarli va yaqinlashtirishga xizmat qilishi, foreignizatsiya esa asarning milliy va madaniy ruhini saqlab qolishda muhim omil ekanligi aniqlanadi. Maqola bolalar adabiyoti tarjimasida muvozanatli yondashuv zarurligini asoslab beradi.