MAVSUMIY NASOS STANSIYALARIDA MARKAZDAN QOCHMA NASOSLARDAN TURBINA REJIMIDA FOYDALANISH ISTIQBOLLARI - Karimova Nigora Ergashevna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Maqolada mavsumiy nasos stansiyalarining texnik-iqtisodiy samaradorligini oshirish uchun markazdan qochma nasoslardan teskari turbina rejimida foydalanish istiqbollari tadqiq etilgan. Suv isteʼmoli kamaygan davrlarda oqim energiyasidan mikro-GES sifatida foydalanishning gidravlik va energetik jihatlari tahlil qilingan. Nasoslarning turbina rejimiga oʻtgandagi foydali ish koeffitsiyenti oʻzgarishi, ekspluatatsiya xarajatlarini kamaytirish va energiyani qayta tiklash imkoniyatlari baholangan.