MATEMATIK MODELLASHTIRISH ASOSIDA TALAB VA TAKLIFNI BASHORAT QILISH - Ashurov Bakhtiyor Iskandarovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur ilmiy maqolada talab va taklifni bashorat qilishda matematik modellashtirish usullarining nazariy asoslari va amaliy qo’llanilishi tizimli ravishda yoritilgan. Chiziqli va nochiziqli modellar, dinamik modellar, ekonometrik usullar, vaqtli qatorlar tahlili (ARIMA, ARCH/GARCH) va sun’iy intellekt asosidagi bashorat usullari batafsil tahlil qilingan. O’zbekiston iqtisodiyoti misolida non, go’sht, yoqilg’i va telekommunikatsiya xizmatlariga bo’lgan talab va taklifni bashorat qilish bo’yicha empirik natijalar keltirilgan. Maqola ilmiy tadqiqotchilar, iqtisodchilar va davlat siyosati ishlab chiqaruvchilari uchun mo’ljallangan.