OPTIMALLASHTIRISH USULLARI VA ULARNING MIKROIQTISODIYOTDA QO‘LLANILISHI - Ashurov Bakhtiyor Iskandarovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur ilmiy maqolada optimallashtirish usullarining mikroiqtisodiyotdagi o‘rni va qo‘llanilishi tizimli ravishda yoritilgan. Cheklanmagan va cheklangan optimallashtirish masalalari, klassik differensial hisob usullari, Lagrange multiplikatorlari, chiziqli va nochiziqli dasturlash, qavariq tahlil, dinamik optimallashtirish va evristik usullar (genetik algoritmlar, zarrachalar to‘dasi) batafsil tahlil qilingan. Mikroiqtisodiyotning asosiy masalalari — foydani maksimallashtirish, xarajatlarni minimallashtirish, iste’molchi tanlovi, ishlab chiqarish funksiyasi va resurslarni optimal taqsimlash misollarida optimallashtirish usullarining qo‘llanilishi ko‘rsatilgan. O‘zbekiston iqtisodiyoti misolida paxta tozalash korxonasi, sut zavodi va boshqa tarmoqlarda optimallashtirish natijalari keltirilgan.