EKONOMETRIK USULLAR BILAN MAKROIQTISODIY KO‘RSATKICHLARNI BAHOLASH - Ashurov Bakhtiyor Iskandarovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur ilmiy maqolada makroiqtisodiy ko‘rsatkichlarni ekonometrik usullar bilan baholashning nazariy asoslari va amaliy qo‘llanilishi tizimli ravishda yoritilgan. Klassik regressiya tahlili, vaqtli qatorlar modellari (ARIMA, ARCH/GARCH), kointegrasiya va error correction modellari (ECM), panel ma’lumotlar tahlili, instrumental o‘zgaruvchilar usuli (IV) va zamonaviy ekonometrik usullar batafsil tahlil qilingan. O‘zbekiston iqtisodiyoti ma’lumotlari asosida YaIM, inflyatsiya, investitsiyalar va ishsizlik o‘rtasidagi bog‘liqlik empirik baholangan. Maqola ilmiy tadqiqotchilar, iqtisodchilar va davlat siyosati ishlab chiqaruvchilari uchun mo‘ljallangan.