DIFFERENSIAL TENGLAMALAR YORDAMIDA IQTISODIY JARAYONLARNI MODELLASHTIRISH - Ashurov Bakhtiyor Iskandarovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur ilmiy maqolada differensial tenglamalarning iqtisodiyotdagi o‘rni va qo‘llanilishi tizimli ravishda yoritilgan. Birinchi va ikkinchi tartibli differensial tenglamalar, chiziqli va nochiziqli modellar, muvozanat va barqarorlik tahlili, fazoviy portretlar, Lotka-Volterra modellari, optimal boshqaruv va Pontryagin maksimum prinsipi batafsil tahlil qilingan. Iqtisodiyotning asosiy jarayonlari — bozor muvozanati dinamikasi (Cobweb modeli), neoklassik o‘sish modeli (Solow modelining differensial shakli), inflyatsiya dinamikasi, tarqalish modellari (diffuziya) va innovatsiyalar tarqalishi misollarida differensial tenglamalarning qo‘llanilishi ko‘rsatilgan. O‘zbekiston iqtisodiyoti ma’lumotlari asosida dinamik modellarni baholash natijalari keltirilgan.