O‘YIN NAZARIYASI VA UNING RAQOBAT BOZORLARIDA QO‘LLANILISHI - Ashurov Bakhtiyor Iskandarovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur ilmiy maqolada o‘yin nazariyasining asosiy tushunchalari va ularning raqobat bozorlarida qo‘llanilishi tizimli ravishda yoritilgan. Strategik o‘yinlar, to‘lov matritsalari, Nash muvozanati, dominant strategiyalar, minimaks teoremasi, takrorlanuvchi o‘yinlar, evolyutsion o‘yin nazariyasi va auksion nazariyasi batafsil tahlil qilingan. Oligopoliya bozorlarining asosiy modellari — Kurno (miqdor bo‘yicha raqobat), Bertran (narx bo‘yicha raqobat) va Shtakelberg (yetakchi-izdosh) modellari matematik jihatdan tahlil qilingan. O‘zbekiston iqtisodiyoti misolida uyali aloqa, telekommunikatsiya, bank xizmatlari va chakana savdo bozorlarida o‘yin nazariyasining qo‘llanilishi empirik baholangan.