RAQAMLI IQTISODIYOTDA MATEMATIK USULLARNING QO‘LLANILISHI - Ashurov Bakhtiyor Iskandarovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada raqamli iqtisodiyot sharoitida matematik usullarning o‘rni, ahamiyati va amaliy qo‘llanilishi chuqur tahlil qilinadi. Zamonaviy iqtisodiy tizimlarning tez sur’atlarda raqamlashtirilishi natijasida katta hajmdagi ma’lumotlar (Big Data) bilan ishlash, ularni qayta ishlash va tahlil qilish zarurati ortib bormoqda. Shu nuqtayi nazardan, statistik tahlil, ehtimollar nazariyasi, optimallashtirish usullari, ekonometrik modellar hamda sun’iy intellekt algoritmlari iqtisodiy jarayonlarni modellashtirish va prognozlashda asosiy vositalardan biri sifatida xizmat qilmoqda. Maqolada matematik yondashuvlarning iqtisodiy jarayonlarni aniq ifodalash, o‘zgaruvchilar o‘rtasidagi bog‘liqlikni aniqlash hamda noaniqlik sharoitida optimal qarorlar qabul qilishdagi roli keng yoritilgan. Shuningdek, raqamli transformatsiya jarayonida ma’lumotlarga asoslangan boshqaruv tizimlarining shakllanishi va ularda matematik modellar yordamida samaradorlikni oshirish imkoniyatlari ko‘rib chiqilgan.