JISMONIY FAOLLIKNING STRESS VA DEPRESSIYANI KAMAYTIRISHDAGI PSIXOFIZIOLOGIK MEXANIZMLARI - Nusratullayeva Dinora Alimjon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada jismoniy faollikning stress va depressiyani kamaytirishdagi psixofiziologik mexanizmlari tahlil qilingan. Stress va depressiyaning inson ruhiy salomatligiga salbiy ta’siri hamda ularni oldini olishda jismoniy mashqlarning ahamiyati yoritilgan. Shuningdek, sport faoliyati jarayonida organizmda yuz beradigan fiziologik o‘zgarishlar, xususan endorfin, serotonin va dopamin gormonlarining ishlab chiqarilishi hamda ularning psixoemotsional holatga ta’siri ilmiy asoslangan. Maqolada muntazam jismoniy mashqlar insonning ruhiy barqarorligini oshirishi, stress darajasini kamaytirishi va depressiv holatlarning oldini olishdagi samaradorligi bayon etilgan.