RAQAMLI TEXNOLOGIYALAR DAVRIDA YOSHLARNING JISMONIY FAOLLIGI - Nusratullayeva Dinora Alimjon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA: Ushbu maqolada raqamli texnologiyalar rivojlanayotgan hozirgi davrda yoshlarning jismoniy faolligi bilan bog‘liq muammolar va ularning yechimlari tahlil qilingan. Bugungi kunda internet, smartfon, kompyuter va ijtimoiy tarmoqlarning keng tarqalishi yoshlarning hayot tarziga sezilarli ta’sir ko‘rsatmoqda. Ayniqsa, yoshlarning ko‘p vaqtini virtual muhitda o‘tkazishi natijasida jismoniy harakatlarning kamayishi, kamharakatlilik, noto‘g‘ri kun tartibi hamda salomatlik bilan bog‘liq muammolar yuzaga kelmoqda. Maqolada jismoniy faollikning inson organizmi, ayniqsa yoshlar salomatligi uchun ahamiyati yoritilib, sport va muntazam jismoniy mashqlarning foydali jihatlari ilmiy asosda bayon etilgan.Shuningdek, zamonaviy texnologiyalarning salbiy tomonlari bilan bir qatorda, ularning jismoniy tarbiya va sport sohasidagi ijobiy imkoniyatlari ham ko‘rib chiqilgan. Jumladan, fitness dasturlari, mobil ilovalar, aqlli soatlar va onlayn sport platformalari yordamida yoshlarning jismoniy faolligini nazorat qilish hamda sog‘lom turmush tarzini shakllantirish imkoniyatlari tahlil etilgan. Maqolada yoshlarni sportga keng jalb qilish, ularning bo‘sh vaqtini mazmunli tashkil etish va sog‘lom avlodni tarbiyalash bo‘yicha taklif hamda tavsiyalar berilgan.