SUNʼIY INTELLEKTNI HUQUQIY SHAXS SIFATIDA TAN OLISH: KORPORATIV JAVOBGARLIK MODELIDAN OʻRGANISH IMKONIYATLARI - Xailov Saidakbar Muratovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Maqolada sunʼiy intellekt (SI) tizimlariga huquqiy shaxs maqomi berish imkoniyati korporativ javobgarlik modeli bilan qiyosiy tahlil asosida koʻrib chiqiladi. Muallif avvalo huquqiy shaxs tushunchasining falsafiy-huquqiy asoslarini yoritib, yuridik shaxs institutining tarixiy shakllanishini tahlil qiladi. Soʻngra “elektron shaxs” (electronic personhood) konsepsiyasining mazmuni, Yevropa Parlamenti muhokamasi va unga qaratilgan asosiy eʻtirozlar koʻrib chiqiladi. Korporativ javobgarlik modelining SI uchun qoʻllaniladigan va qoʻllaniladigan jihatlari aniqlashtiriladi. Xulosa sifatida SI uchun toʻliq subyektlik emas, balki cheklangan funksional maqom modelini joriy etish taklif etiladi.