IOT TIZIMLARINING HAYOTIMIZDAGI AHAMIYATI: TAHDIDLARI VA ULARNI BARTARAF ETISH STRATEGIYALARI - Abdug’aniyeva Diyora Xayrulla qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Internet of Things (IoT) texnologiyalari raqamli transformatsiyaning ajralmas qismiga aylanib, sanoat, sog‘liqni saqlash, transport, qishloq xo‘jaligi va aqlli shaharlar kabi ko‘plab sohalarda keng qo‘llanilmoqda. Biroq IoT qurilmalarining soni ortib borishi bilan ularning xavfsizligi bilan bog‘liq muammolar ham kuchaymoqda. Mazkur maqolada IoT muhitida uchraydigan asosiy kiberxavfsizlik tahdidlari, jumladan DDoS hujumlari, botnetlar, zararli dasturlar, ma’lumotlarni tutib qolish hujumlari hamda autentifikatsiya zaifliklari tahlil qilingan. Shuningdek, ushbu tahdidlarni kamaytirish va oldini olish bo‘yicha samarali strategiyalar ko‘rib chiqilgan.