MATNNING TA’RIFI VA TASNIFI.MATNNING XUSUSIYATLARI.MATNNING QURILISHI.MATNNI SHAKLLANTIRUVCHI VOSITALAR - Mustafoyeva Ra’no Dilshodbek qizi; Usmonova Xurshida Aybekovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada matnning ta’rifi, tasnifi, xususiyatlari, qurilishi hamda matnni shakllantiruvchi vositalar zamonaviy matn lingvistikasi yutuqlari asosida ilmiy jihatdan tahlil qilingan. Matnning til tizimidagi o‘rni, kommunikativ, semantik va pragmatik xususiyatlari yoritilgan. Maqolada matnning mazmuniy yaxlitligi, bog‘liqligi, izchilligi, tugallanganligi va axborotlilik kabi muhim belgilari, shuningdek, uning tarkibiy qismlari hamda funksional turlari ilmiy manbalar asosida tahlil etilgan. Matnshunoslikka oid nazariy yondashuvlar o‘rganilib, matnni hosil qiluvchi leksik, grammatik, sintaktik va uslubiy vositalarning nutq jarayonidagi ahamiyati ochib berilgan. Tadqiqot natijasida matn tilning eng yirik kommunikativ birligi sifatida axborotni izchil, aniq va ta’sirchan ifodalashga xizmat qiluvchi murakkab lingvistik hodisa ekanligi ilmiy asoslangan.