XORAZM MAQOMLARIDA SUVORALAR - Mushtarıy MAXMUDJONOVA; M.Akmaljanova (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada Xorazm maqomlari tarkibidagi Suvora janrining tarixiy-nazariy va musiqiy xususiyatlari tahlil qilinadi. Suvoralarning maqom aytim yo‘llaridagi o‘rni, ularning shakliy va usul jihatlari, Shashmaqom taronalari bilan umumiy hamda farqli tomonlari yoritilgan. Shuningdek, “Xorazm tanbur chizig‘i” qo‘lyozmasi va Matniyoz Yusupov nashrlari asosida Suvoralarning tarkibiy tuzilishi, lad xususiyatlari hamda ijro an’analari qiyosiy o‘rganilgan. Maqolada Xorazm maqomlaridagi Suvoralarning mustaqil aytim janri sifatidagi ahamiyati ham ochib beriladi.