MURAKKAB QO‘SHMA GAPLAR.ARALASHVA KETMA- KETERGASHISHYO‘LI BILAN HOSIL QILINGAN MURAKKAB QO‘SHMA GAPLAR - Alijonova Ruhshona Aqliddin qizi; Usmonova Xurshida Aybekovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada o‘zbek tili sintaksisida murakkab qo‘shma gaplarning alohida turi hisoblangan aralash va ketma-ket ergashish yo‘li bilan hosil qilingan murakkab qo‘shmagaplarning grammatik hamda semantik xususiyatlari tahlil qilingan. Tadqiqot davomida ushbu sintaktik konstruksiyalarning tuzilish modellari, komponentlar o‘rtasidagi mazmuniy va sintaktik bog‘lanishlar, ergash gaplarning joylashish tartibi hamda ularning nutqiy vazifalari ilmiy jihatdan yoritilgan. Shuningdek, aralash va ketma-ket ergashish asosida shakllangan gaplarning murakkab fikrlarni izchil, mantiqiy va ta’sirchan ifodalashdagi o‘rni misollar vositasida asoslab berilgan. Tahlillar natijasida mazkur turdagi murakkab qo‘shmagaplar nutqning kommunikativ samaradorligini oshirish, mazmuniy yaxlitlikni ta’minlash hamda uslubiy imkoniyatlarni kengaytirishda muhim sintaktik vosita ekanligi aniqlangan.