RAQAMLI IQTISODIYOT SHAROITIDA TIJORAT BANKLARIDA KREDIT RISKINI OLDINI OLISHNING NAZARIY ASOSLARI - Abduvaxobova Nafisa Nurillo qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada raqamli iqtisodiyot sharoitida tijorat banklarida kredit riskini oldini olishning nazariy-uslubiy asoslari tadqiq etilgan. Kredit riskining iqtisodiy mohiyati, tarkibiy unsurlari (defolt ehtimoli, defolt holatidagi yo‘qotish va riskka tortilgan mablag‘) hamda tasnifi ilmiy nuqtai nazardan ochib berilgan. Raqamli texnologiyalar — sun’iy intellekt, mashinali o‘qitish, katta ma’lumotlar va muqobil ma’lumot manbalari — ta’sirida kredit riskini boshqarish paradigmasining o‘zgarishi, an’anaviy va raqamli yondashuvlar qiyosiy tahlil qilingan. Tadqiqot natijasida kredit riskini oldini olishning to‘rt bosqichli (identifikatsiya, baholash, monitoring va kamaytirish) konseptual modeli taklif etilgan hamda O‘zbekiston bank tizimi uchun nazariy va amaliy xulosalar ishlab chiqilgan.