BULUTLI TEXNOLOGIYALARNING AFZALLIKLARI VA KAMCHILIKLARI - Xaydarov Anvar Djurayevich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada bulutli texnologiyalarning zamonaviy axborot tizimlaridagi o‘rni, ularning tashkilotlar faoliyatiga ta’siri hamda afzallik va kamchiliklari tizimli tahlil qilinadi. Bulutli hisoblash (cloud computing) resurslarni talab darajasida yetkazib berish, iqtisodiy samaradorlik va yuqori moslashuvchanlik kabi xususiyatlari bilan korxonalarning raqamli transformatsiyasida muhim rol o‘ynamoqda. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, bulutli xizmatlar infratuzilma xarajatlarini kamaytirish, joy va vaqtdan qat’iy nazar ma’lumotlarga kirish imkonini berish, resurslarni tez masshtablash va yuqori darajada ishonchlilikni ta’minlash kabi afzalliklarga ega. Biroq ma’lumotlar xavfsizligi, provayderga qaramlik, internet aloqasiga bog‘liqlik, uzoq muddatli ekspluatatsiya xarajatlarining ba’zi hollarda oshishi hamda me’yoriy hujjatlarga rioya qilish bilan bog‘liq jiddiy muammolar mavjud. Tadqiqot shuni ko‘rsatdiki, tashkilotlarning 65-70% bulutli texnologiyalardan foydalanishda asosiy to‘siq sifatida ma’lumotlar xavfsizligi masalalarini, 20-25% esa provayderga qaramlikni keltiradi. Maqola bulutli texnologiyalarni joriy etish bo‘yicha strategik tavsiyalar bilan yakunlanadi.