EOZINOFIL DISFUNKSIYASI VA KISLOTA-ISHQOR MUVOZANATI SILJISHLARINING ICHAK MIKROBIOTASI BILAN O‘ZARO ALOQASI KENG QAMROVLI SHARH - Poyonov O’ral; Beknazarov Muhammad (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu sharh maqolada ichak mikrobiotasi, eozinofil disfunksiyasi va kislota-ishqor muvozanati siljishlari o‘rtasidagi murakkab o‘zaro aloqalar tizimli ravishda tahlil qilinadi. So‘nggi o‘n yillikdagi tadqiqotlar natijalariga asoslanib, mikrobiota tarkibidagi o‘zgarishlar eozinofillar faoliyatiga qanday ta’sir ko‘rsatishi va bu jarayonda hujayradan tashqari muhit pH darajasining roli yoritiladi. Maqolada eozinofil disfunksiyasi nafaqat allergik va yallig‘lanish kasalliklarining rivojlanish mexanizmlarida, balki ichak to‘qimalarining homeostazini saqlashdagi ahamiyati nuqtai nazaridan ham ko‘rib chiqiladi. Kislota-ishqor muvozanatining buzilishi mikrobiota tarkibining o‘zgarishiga va natijada eozinofillarning faollashuv darajasiga bevosita ta’sir qilishi ko‘rsatib berilgan. Ushbu uch komponent o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlikning buzilishi yallig‘lanishli ichak kasalliklari, eozinofil ezofagit va bronxial astma kabi patologiyalarning patogenezida muhim rol o‘ynaydi. Tadqiqot natijalari ushbu mexanizmlarni tushunish yangi terapevtik yondashuvlarni ishlab chiqishga yo‘l ochishini ko‘rsatmoqda. [1]