KASALLIK ZO‘RAYISHINI ERTA BASHORAT QILISHDA SUN’IY INTELLEKT pH KO‘RSATKICHLARI VA EOZINOFIL BELGILARIDAN FOYDALANISH - Inatov Axmad; Jabborov Botir (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu ilmiy maqola surunkali obstruktiv o‘pka kasalligi va boshqa progressiv kasalliklarning keskin zo‘rayish holatlarini erta bashorat qilishda sun’iy intellekt texnologiyalarining qo‘llanilishiga bag‘ishlangan. Tadqiqotda qonning pH ko‘rsatkichlari va eozinofil hujayralar darajasi asosida kasallik zo‘rayishining oldindan aniqlanish imkoniyatlari tahlil qilinadi. So‘nggi o‘n yillikda sun’iy intellektning tibbiy diagnostikadagi roli sezilarli darajada oshdi. Mashinaviy o‘rganish algoritmlari, xususan, Bayesian Additive Regression Trees va Gradient Boosting Machine modellari yordamida bemorlarning klinik ko‘rsatkichlari asosida kasallik zo‘rayish xavfini yuqori aniqlik bilan bashorat qilish mumkinligi isbotlangan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, eozinofil darajasi va nafas qisilishi kabi ko‘rsatkichlar eng muhim bashorat qiluvchi omillar hisoblanadi. Shu bilan birga, qonning pH darajasi organizmdagi kislota-ishqor muvozanatining buzilishini erta aniqlash imkonini beradi. Ushbu maqola sun’iy intellekt asosida ishlab chiqilgan bashorat modellarining klinik amaliyotga joriy etish yo‘llarini va ularning samaradorligini baholaydi. Maqolada keltirilgan xulosalar shifokorlarga kasallik zo‘rayishini oldindan bilish va profilaktik choralarni o‘z vaqtida qo‘llash imkoniyatini yaratadi.