SOMONIYLAR DAVLATIDA IJTIMOIY-IQTISODIY HAYOT - Habillayeva Manzura Mo‘min qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada Somoniylar davlatida ijtimoiy-iqtisodiy hayotning asosiy jihatlari ilmiy jihatdan tahlil qilingan. Unda Somoniylar davrida qishloq xo‘jaligi, hunarmandchilik, savdo-sotiq, shaharsozlik va yer egaligi munosabatlarining rivojlanish xususiyatlari yoritilgan. Shuningdek, Buyuk Ipak yo‘lining davlat iqtisodiyotidagi o‘rni, aholining ijtimoiy tarkibi hamda ilm-fan va madaniyatning iqtisodiy taraqqiyotga ta’siri ochib berilgan. Maqolada Somoniylar davlati Markaziy Osiyo tarixidagi yirik iqtisodiy va madaniy markazlardan biri sifatida baholanadi.