O‘ZBEK TILSHUNOSLIGIDA QO‘SHMA GAP VA UNING STRUKTURAVIY TURLARI - Nasirdinova Muslima; Oripova Dilnora; Usmonova X. A. (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada o‘zbek tilshunosligida o‘rganiladigan sintaktik birlik — qo‘shma gap tushunchasi, uning mohiyati va strukturaviy guruhlari tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida an’anaviy darsliklar va zamonaviy tilshunoslik qo‘llanmalari, xususan, N. Erkaboyevaning ilmiy-metodik qarashlariga tayanildi. Qo‘shma gap tarkibidagi grammatik asoslar va ular o‘rtasidagi aloqa vositalari empirik misollar orqali tahlil etilib, qismlarning sintaktik yaxlitligi o‘rganilgan. Olingan natijalar sintaksis bo‘limini o‘qitish samaradorligini oshirishga xizmat qiladi.