JOQARI KLAS OQIWSHILARINIŃ DIQQAT HÁM YAD PROCESLERIN RAWAJLANDIRIWDA KOGNITIV SHINIǴIWLARDIŃ NÁTIYJELLIGI - Babaniyazova Jayna Serniyaz qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotaciya. Bul ilmiy maqala joqarı klas oqıwshılarınıń diqqat hám yad proceslerin rawajlandırıwda kognitiv shınıǵıwlardıń nátiyjelligin úyreniwge baǵıshlanǵan. Mektep bitiriwshi klaslarında oqıw júklemesiniń artıwı, imtixanlarǵa tayarlıq kórish hám kóp muǵdardardaǵı informaciyanı qabıllaw zárurligi oqıwshılardıń psixofiziologiyalıq imkaniyatlarına úlken tásir kórsetedi. Maqalada diqqattıń turaqlılıǵı, kólemi hám bóliniwi sıyaqlı qásiyetlerin, sonday-aq qısqa hám uzaq múddetli yadtı jaqsılawǵa qaratılǵan arnawlı kognitiv metodikalardıń tásiri eksperimental hám teoriyalıq tárepten talqılanadı. Izertlew nátiyjeleri kognitiv shınıǵıwlardıń oqıwshılar ózlestiriwine hám intellektual belsendiligine unamlı tásirin kórsetedi. Maqala sońında joqarı klas oqıwshıları menen islesetuǵın pedagog- psixologlar hám muǵallimler ushın ámeliy usınıslar islep shıǵılǵan.