AKADEMIK HALOLLIK VA PLAGIATGA QARSHI KURASHNING ZAMONAVIY USULLARI - M.Kalanova; Zafarova Jasmina (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada akademik halollik tamoyillarining ta’lim va ilmiy tadqiqotlardagi ahamiyati hamda plagiatga qarshi kurashning zamonaviy usullari tahlil qilinadi. Akademik halollik ilmiy faoliyatning asosiy tamoyillaridan biri bo‘lib, ta’lim sifati va ilmiy natijalarning ishonchliligini ta’minlashda muhim o‘rin tutadi. Raqamli texnologiyalarning rivojlanishi bilan bir qatorda plagiatning yangi shakllari ham paydo bo‘lmoqda, bu esa akademik muhitda nazorat va profilaktika choralarini takomillashtirish zaruratini yuzaga keltirmoqda. Tadqiqotda plagiatning turlari, uning salbiy oqibatlari, zamonaviy aniqlash vositalari va akademik halollik madaniyatini shakllantirish strategiyalari ilmiy jihatdan yoritilgan. Tadqiqot natijalari oliy ta’lim muassasalarida akademik sifatni oshirish va ilmiy etikani mustahkamlashga xizmat qiladi.