KO’CHA INTELLEKTUAL YORITISH TIZIMLARINI ISHLAB CHIQISH - Nabiyeva Fazilatoy; Toshmatov Shunqor (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqola ko’cha yoritish tizimlarida zamonaviy intellektual boshqaruv yechimlarini ishlab chiqish va joriy etish masalalarini yoritadi. An’anaviy ko’cha yoritish tizimlari energiya sarfining yuqoriligi, moslashuvchanlikning pastligi va markazlashtirilgan monitoring yo’qligi bilan tavsiflangan muammolarga duch kelmoqda. Tadqiqotda IoT (Internet of Things) texnologiyalari, harakat sezgichlari (PIR sensori), yorug’lik darajasi sezgichlari (BH1750), mikrokontrollerlar (ESP32) va MQTT protokoli asosida intellektual ko’cha yoritish tizimi ishlab chiqildi. Ishlab chiqilgan tizim yorug’likni real vaqtda sozlash, markazlashtirilgan masofaviy monitoring va nosozliklarni avtomatik aniqlash imkoniyatlarini ta’minlaydi. Tajriba natijalari tizimning an’anaviy yoritish tizimlariga nisbatan elektr energiya sarfini 47.3 foizga kamaytirish va yoritish sifatini 34.8 foizga yaxshilash imkonini berishini ko’rsatdi. Taklif etilgan yechim "Raqamli O’zbekiston-2030" va "Yashil iqtisodiyot" strategiyalari doirasida shaharlarni aqlli boshqarish konsepsiyasiga to’liq mos keladi.