QASHQADARYO VOHASI BXSR TARKIBIDA: ISTIQLOLCHILIK HARAKATLARI (1920–1924) - Raimov Dilshod Haitmurod o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:Mazkur maqolada 1920–1924-yillarda Qashqadaryo vohasining Buxoro Xalq Sovet Respublikasi (BXSR) tarkibidagi siyosiy, ijtimoiy va harbiy holati hamda vohada yuz bergan istiqlolchilik harakatlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda sovet hokimiyatining o‘rnatilishi, mahalliy aholining unga munosabati, milliy ozodlik uchun kurashgan qo‘rboshilar faoliyati va istiqlolchilik harakatlarining tarixiy ahamiyati yoritilgan. Shuningdek, ushbu harakatlarning mintaqa taraqqiyoti hamda milliy davlatchilik g‘oyalarining shakllanishidagi o‘rni ochib berilgan.