QANDLI DIABETNI DAVOLASHNING ZAMONAVIY USULLARI - Egamberdiyeva Nargiza (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Ushbu maqolada XXI asrning eng keng tarqalgan surunkali kasalliklaridan biri — qandli diabet va uni davolashning zamonaviy usullari ilmiy nuqtai nazardan keng yoritiladi. Qandli diabet — me’da osti bezi tomonidan ishlab chiqariladigan insulin gormoni yetishmovchiligi yoki to‘qimalarning unga sezgirligini yo‘qotishi natijasida yuzaga keladigan endokrin kasallikdir. Maqolada 1- va 2-tipdagi diabetning patogenetik xususiyatlari, klinik manzarasi va zamonaviy davolash strategiyalari batafsil tahlil qilinadi. Shuningdek, davolashning yangi farmakologik vositalari — insulin analoglari, GLP-1 retseptor agonistlari, SGLT-2 ingibitorlari, DPP-4 ingibitorlari — bilan bir qatorda zamonaviy texnologiyalar, ya’ni insulin nasoslari, uzluksiz glyukoza monitoringi, “sun’iy me’da osti bezi” tizimlari, bariatrik jarrohlik va Langergans orolchalari transplantatsiyasi kabi usullar muhokama qilinadi. Tadqiqot natijalari individual yondashuv va zamonaviy texnologiyalarni qo‘llash diabet asoratlarini sezilarli darajada kamaytirish va bemorlar hayot sifatini oshirish imkonini berishini ko‘rsatadi.