TERI KASALLIKLARI VA UNING TUG‘MA NUQSONLARI - Mardonova Mashhura (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada inson organizmidagi eng katta va eng ko‘p funksional vazifani bajaruvchi a’zo — teri, uning tuzilishi, asosiy kasalliklari va tug‘ma nuqsonlari ilmiy nuqtai nazardan keng yoritiladi. Teri organizmni tashqi muhitning zararli ta’sirlaridan himoya qiluvchi, tana haroratini boshqaruvchi, sezgi a’zosi vazifasini bajaruvchi va modda almashinuvida ishtirok etuvchi murakkab tuzilishga ega bo‘lgan a’zodir. Maqolada teri kasalliklarining yallig‘lanishli, infeksion, allergik, autoimmun va o‘smasimon turlari hamda tug‘ma teri nuqsonlari (ixtioz, albinizm, gemangioma, epidermolitik bullyoz va boshqalar) batafsil tahlil qilinadi. Shuningdek, teri kasalliklarining kelib chiqish sabablari, klinik manzarasi, tashxis va zamonaviy davolash usullari muhokama qilinadi. Teri salomatligini saqlashda gigiena, to‘g‘ri ovqatlanish, ultrabinafsha nurlardan himoyalanish va sog‘lom turmush tarzining roli alohida ko‘rsatiladi. Tadqiqot natijalari teri kasalliklarini erta tashxislash va to‘g‘ri davolash bemorlarning hayot sifatini sezilarli yaxshilash imkonini berishini tasdiqlaydi.