ENG KO‘P UCHRAYDIGAN NAFAS YO‘LLARI KASALLIKLARI - Tursunova Marjona (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada zamonaviy tibbiyotning eng dolzarb sohalaridan biri — nafas yo‘llari kasalliklarining patofiziologiyasi, klinik xususiyatlari va kelib chiqish sabablari ilmiy nuqtai nazardan keng yoritiladi. Nafas yo‘llari kasalliklari — yuqori va pastki nafas yo‘llari, o‘pka parenximasi va plevra to‘qimasini qamrab oluvchi keng patologiyalar guruhi bo‘lib, ular insoniyatda eng ko‘p uchraydigan va eng ko‘p o‘limga olib keluvchi kasalliklar qatorida turadi. Maqolada eng ko‘p uchraydigan nafas yo‘llari kasalliklari — o‘tkir respirator infeksiyalar (tumov, gripp, COVID-19), tonzillit, faringit, laringit, sinusit, o‘tkir va surunkali bronxit, bronxial astma, surunkali obstruktiv o‘pka kasalligi (SOO‘K), pnevmoniya, bronxoektatik kasallik, sil, plevrit, o‘pka saratoni va o‘pka emboliyasining etiologiyasi, klinik manzarasi, patogenezi batafsil tahlil qilinadi. Shuningdek, zamonaviy tashxis usullari (rentgenografiya, KT, spirometriya, bronxoskopiya, mikrobiologik tahlillar), davolash tamoyillari va profilaktika choralari muhokama qilinadi.