NERV SISTEMASI KASALLIKLARI - Yomg'irov Sardor (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada zamonaviy tibbiyotning eng murakkab va dolzarb sohalaridan biri — nerv sistemasi kasalliklarining patofiziologiyasi, klinik xususiyatlari va kelib chiqish sabablari ilmiy nuqtai nazardan keng yoritiladi. Nerv sistemasi kasalliklari (nevrologik kasalliklar) — bosh miya, orqa miya va periferik nervlarning tuzilishi yoki faoliyatidagi buzilishlar natijasida yuzaga keladigan patologik holatlar bo‘lib, ular insonning fikrlash, harakat, sezuv, nutq, xotira va xulq-atvor sohalarini izdan chiqaradi. Maqolada nerv sistemasi kasalliklarining zamonaviy tasnifi, asosiy sindromlari va eng keng tarqalgan nozologik shakllari — serebrovaskulyar kasalliklar (insult, tranzitor ishemik xuruj), neyrodegenerativ kasalliklar (Altsgeymer, Parkinson, amiotrofik lateral skleroz, Gentington xoreyasi), demiyelinlovchi kasalliklar (tarqoq skleroz), epilepsiya, bosh og‘rig‘i va migren, markaziy nerv sistemasining yallig‘lanish kasalliklari (meningit, ensefalit), periferik nerv sistemasi kasalliklari (polineyropatiya, radikulopatiya), nerv sistemasining o‘smalari va boshchaning shikastlanishlari batafsil tahlil qilinadi. Shuningdek, zamonaviy nevrologik tashxis usullari, davolash tamoyillari va profilaktika choralari muhokama qilinadi.