NERV SISTEMASINING TARAQQIYOTI VA KELIB CHIQISH NUQSONLARI - Ashirova Sevinch (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada inson nerv sistemasining embrional rivojlanish bosqichlari, ya’ni neyrulyatsiya jarayonidan boshlab markaziy va periferik nerv sistemalarining shakllanishigacha bo‘lgan davr ilmiy nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Nerv sistemasining ektoderma varag‘idan ajralib chiqishi, nerv plastinkasi, nerv egati va nerv naychasining hosil bo‘lishi, miya pufakchalarining shakllanishi va bosh miyaning beshta asosiy bo‘limga taqsimlanishi bosqichma-bosqich yoritiladi. Shuningdek, maqolada nerv sistemasi taraqqiyotidagi kelib chiqish nuqsonlari — nerv naychasining yopilmasligi (anentsefaliya, spina bifida, ensefalotsele), gidrotsefaliya, mikrotsefaliya va boshqa anomaliyalar, ularning sabablari, tashxis qilish usullari hamda oldini olish chora-tadbirlari batafsil muhokama qilinadi. Tadqiqot natijalari folat kislota yetishmovchiligi, teratogen omillar va onaning surunkali kasalliklari nerv sistemasi nuqsonlarining asosiy sabablari ekanligini ko‘rsatadi.