VITAMINLAR VA ULARNING FOYDASI - Aktamova Muxlisa (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada inson organizmi uchun hayotiy muhim biologik faol moddalar — vitaminlar va ularning sog‘liqqa ta’siri keng yoritiladi. Vitaminlar moddalar almashinuvini boshqaruvchi, fermentlar faoliyatini ta’minlovchi va organizmning normal hayot faoliyatini qo‘llab-quvvatlovchi organik birikmalar sifatida tahlil qilinadi. Maqolada vitaminlarning yog‘da va suvda eriydigan turlarga ajratilishi, ularning har birining biologik funksiyalari, asosiy manbalari, kunlik suv talab miqdori, hamda yetishmovchiligi (gipovitaminoz) va ortiqcha miqdorda iste’mol qilinishi (gipervitaminoz) natijasida yuzaga keluvchi salbiy oqibatlar batafsil ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, ratsional ovqatlanish tamoyillariga rioya qilish, mavsumiy mahsulotlardan to‘g‘ri foydalanish va vitamin tarkibli dorivor vositalarni tibbiy ko‘rsatma asosida qabul qilish masalalari muhokama qilinadi. Tadqiqot natijalari vitaminlarning insonning jismoniy va aqliy salomatligini saqlashdagi o‘rni nihoyatda muhim ekanligini ko‘rsatadi.