O‘ZBEK MEDIA MATNLARIDA SARLAVHALARNING MANIPULYATIV- PRAGMATIK FUNKSIYASI - Habiyaliyeva Madina Xolmurod qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada o‘zbek media matnlarida sarlavhalarning manipulyativ-pragmatik funksiyasi lingvistik va diskursiv nuqtayi nazardan tahlil qilinadi. Tadqiqotning maqsadi media sarlavhalari orqali auditoriya e’tiborini jalb qilish, hissiy munosabat hosil qilish, yashirin baho berish va o‘quvchini muayyan axborot yo‘nalishiga olib kirish mexanizmlarini aniqlashdan iborat. Maqolada tavsifiy, lingvopragmatik, kontekstual va diskursiv tahlil metodlaridan foydalanildi. Tahlil jarayonida o‘zbek media muhitida keng uchraydigan emotsional-baholovchi so‘zlar, savol shaklidagi sarlavhalar, zudlik bildiruvchi birliklar, noaniqlik strategiyasi, presuppozitsiya va shaxsiylashtirish kabi vositalar izohlandi. Natijalar sarlavha media matnning eng faol pragmatik qismi ekanini ko‘rsatdi. Sarlavha voqeani oddiy nomlamaydi, balki auditoriyaning dastlabki idrokini boshqaradi, axborotga baho beradi va matnni o‘qishga undaydi. Shu sababli sarlavhalarni tanqidiy tahlil qilish media savodxonligi va nutq madaniyatini rivojlantirishda muhim ahamiyatga ega.