O‘ZBEK HIKOYACHILIGIDA MUROJAAT BIRLIKLARI VA NUTQIY ODOB MASALASI - Abdullayeva Muslimaxon Ubaydulla qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada o‘zbek hikoyachiligida murojaat birliklari va nutqiy odob masalasi lingvopragmatik hamda milliy-madaniy nuqtayi nazardan tahlil qilinadi. Tadqiqotning maqsadi o‘zbek hikoyalarida qo‘llanadigan ota, ona, aka, opa, uka, qizim, bolam, bobo, buvi, domla, ustoz, amin, ellikboshi, siz, sen kabi murojaat birliklarining kommunikativ vazifasini aniqlash va ularning badiiy matnda obraz yaratish, ijtimoiy masofani belgilash, hurmat-ehtiromni ifodalash, konfliktni kuchaytirish hamda milliy nutqiy odobni namoyon etishdagi o‘rnini ko‘rsatishdan iborat. Maqolada tavsifiy, kontekstual, lingvopragmatik va lingvomadaniy tahlil metodlaridan foydalanildi. Misollar Abdulla Qahhor, G‘afur G‘ulom, Said Ahmad, O‘tkir Hoshimov va Shukur Xolmirzayev hikoyachiligi asosida umumlashtirildi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, o‘zbek hikoyalarida murojaat birliklari oddiy nomlash vositasi emas, balki qahramonlar ruhiyati, tarbiyasi, ijtimoiy mavqei va milliy mentalitetni ochuvchi muhim pragmatik birlik sifatida xizmat qiladi.