IJTIMOIY TARMOQLAR TA’SIRIDA SHAKLLANAYOTGAN - Madinaxon Abdusalomova Toxirjon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada ijtimoiy tarmoqlar ta’sirida o‘zbek tilida shakllanayotgan neologizmlar va ularning semantik evolyutsiyasi lingvistik nuqtayi nazardan tahlil qilinadi. Tadqiqotning maqsadi raqamli kommunikatsiya muhitida paydo bo‘layotgan yangi leksik birliklarning hosil bo‘lish manbalari, ma’no taraqqiyoti, uslubiy-pragmatik vazifalari va o‘zbek tili tizimiga moslashish xususiyatlarini aniqlashdan iborat. Maqolada tavsifiy, semantik, kontekstual, qiyosiy va kontent-tahlil metodlaridan foydalanildi. Tahlil uchun ijtimoiy tarmoqlar, media sarlavhalari, blogerlik diskursi va yoshlar nutqida faol uchraydigan “trend”, “kontent”, “storis”, “reels”, “layk”, “repost”, “xeshteg”, “chellenj”, “feyk”, “krinj”, “vayb”, “inflyuenser”, “target”, “podkast”, “strim” kabi birliklar tanlandi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, ijtimoiy tarmoqlar o‘zbek tilida neologizmlar shakllanishining eng faol maydonlaridan biriga aylangan. Bu birliklar dastlab texnik yoki platformaga oid nomlash vazifasini bajarsa, keyinchalik baholash, ta’sir ko‘rsatish, guruhga mansublikni bildirish va kommunikativ tejamkorlik funksiyalarini ham egallaydi. Tadqiqot neologizmlarning semantik evolyutsiyasi tilning zamonaviy kommunikativ ehtiyojlarga moslashish jarayoni ekanini asoslaydi 1