QILBOSH GIJJA KELTIRIB CHIQARADIGAN KASALLIKLAR, DIAGNOSTIKASI VA PROFILAKTIKASI - Raximov Hafizjon Vahob o'g'li; Ismoilov Komil Tuygunovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu ilmiy maqolada qilbosh gijja (Trichuris trichiura) tomonidan keltirib chiqariladigan trixuroz kasalligi, uning tarqalishi, patogenezi, klinik belgilari, zamonaviy diagnostika usullari va profilaktika chora-tadbirlari to’liq yoritilgan. Trixuroz dunyo bo’yicha keng tarqalgan gelmintoz kasalliklaridan biri bo’lib, ayniqsa tropik va subtropik mintaqalarda ko’p uchraydi. Kasallikning o’z vaqtida aniqlanishi va oldini olish insonning sog’lig’i va yashash sifatini yaxshilash uchun katta ahamiyatga ega.