OʻZBEK TILSHUNOSLIGIDA TERMINOLOGIYA VA TERMINSHUNOSLIK MASALALARI - Suyunov Bahodir Turdiyevich; Bozorova Zuhra Turg‘unali qizi; Boymirzayev Muhammad Mustafaqul o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada tilshunoslikda terminologiya va terminshunoslik masalalari, ularning shakllanishi, rivojlanish qonuniyatlari hamda ilmiy tizimdagi o‘rni tahlil qilinadi. Terminlarning ilmiy tushunchalarni ifodalashdagi aniqligi, bir ma’noliligi va tizimlilik xususiyatlari asosiy nazariy mezon sifatida yoritilgan. Shuningdek, terminologik tizimlarning ichki va tashqi omillar asosida rivojlanishi, terminlarning hosil bo‘lish usullari hamda xalqaro va milliy terminshunoslik maktablarining yondashuvlari qiyosiy jihatdan o‘rganilgan. Maqolada Yevropa, rus va o‘zbek terminshunoslik maktablarining ilmiy qarashlari tahlil qilinib, ularning umumiy va farqli jihatlari ochib berilgan. Tadqiqot natijalari terminologiyaning nafaqat lingvistik, balki kognitiv va ijtimoiy hodisa ekanligini ko‘rsatadi.