SUN’IY INTELLEKT ASOSIDAGI YUZ AUTENTIFIKATSIYASI TIZIMLARIGA TAHDIDLAR VA ULARNI BARTARAF ETISHNING INNOVATSION YONDASHUVLARI - Mayunusova Shaxnoza Ikromjon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Yuz tasviri asosidagi autentifikatsiya tizimlari (FRS) biometrik identifikatsiyaning eng keng tarqalgan va qulay usuli sifatida o‘z o‘rniga ega. Biroq, texnologiyalarning rivojlanishi bilan bir qatorda, ularga qarshi qaratilgan "taqdimot hujumlari" (Presentation Attacks) ham murakkablashib bormoqda. Mazkur maqolada FRS tizimlarining zaif tomonlari, xususan, 2D suratlar, video-takrorlash (replay) va sun’iy intellekt yordamida yaratilgan Deepfake hujumlari tahlil qilinadi. Tadqiqot doirasida tiriklikni aniqlash (Liveness Detection) algoritmlari, chuqur o‘rganish (Deep Learning) modellari va multispektral tahlil usullarining xavfsizlikni ta’minlashdagi o‘rni o‘rganiladi. Maqola yakunida kelajakdagi xavfsizlik arxitekturalari uchun Multi- modal biometriya va Homomorphic Encryption texnologiyalarini joriy etish bo‘yicha ilmiy takliflar keltirilgan.