SMART DENTAL AI: STOMATOLOGIYADA RAQAMLI SKRINING VA DASTLABKI DIAGNOSTIKA PLATFORMASINING ILMIY-AMALIY ASOSLARI - Abdurahmonov Abdulaziz Qobiljon o‘g‘li; Bobomurodova Dilnoza Turdiqulovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Og‘iz bo‘shlig‘i kasalliklari zamonaviy tibbiyotning dolzarb muammolaridan biri bo‘lib, ular global miqyosda katta epidemiologik yukni tashkil etadi. Jahon sog‘liqni saqlash tashkiloti ma’lumotlariga ko‘ra, og‘iz bo‘shlig‘i kasalliklari dunyo bo‘yicha qariyb 3,7 milliard odamga ta’sir qiladi, davolanmagan doimiy tish kariesi esa eng ko‘p uchraydigan kasalliklardan biri hisoblanadi. Shu sababli stomatologiyada erta skrining, profilaktika va aholi o‘rtasida gigiyenik savodxonlikni oshirish muhim ahamiyat kasb etadi. Raqamli texnologiyalar, xususan sun’iy intellektga asoslangan platformalar bu yo‘nalishda samarali vosita bo‘lishi mumkin. Mazkur maqolada “Smart Dental AI” loyihasining ilmiy-amaliy asoslari va foydalanuvchi so‘rovnomasi natijalari tahlil qilindi. Tadqiqotda sotsiologik usul (anketa-so‘rovnoma), statistik tahlil, analitik usul, taqqoslash va raqamli modellashtirish usullari qo‘llanildi. So‘rovnoma natijalari og‘iz gigiyenasi bo‘yicha xulq-atvor, stomatologik yordamdan foydalanish darajasi hamda profilaktik ehtiyojlarni baholash imkonini berdi.